Hozzávalók: |
Elkészítés: |
60 dkg marhafelsál, 5 evőkanál szójaszósz, 1 dl húsleves, 12 evőkanál olivaolaj, fehérbors, feketebors, gyömbér, 1 kávéskanál cherry, 1 kávésknanál mustár, 2 kávéskanál chiliszósz, 2 közepes sárgarépa, 1 piros kaliforniai paprika, 25 dkg laskagomba, 15 dkg csiperkegomba, 8 szál újhagyma, 6-7 gerezd fokhagyma, 10 dkg konzervkukorica, 10 dkg konzerv zöldborsó, 10 dkg zöld színű konzerv zöldbab, 2 közepes paradicsom, 2 marhahúsleves-kocka |
A húst megmossuk, leitatjuk, megtisztítjuk és nagyon vékony csíkokra vágjuk (fél cm széles, 4 cm hosszú). A szójaszósszal, húslevessel, 3 evőkanál olivaolajjal, egy kávéskanál cherryvel, egy kávéskanál mustárral és egy kávéskanál chiliszósszal összekeverjük, megszórjuk egy-egy mokkáskanál őrölt fehér- és feketeborssal és gyömbérrel, ismét összekeverjük, és pácolódni hagyjuk, de nem tsszük a hűtőbe.
Eközben a sárgarépát gyufaszálnyi méretre aprítjuk, a többi zöldséget fél cm-es csíkokra vágjuk, mint a húst. Az újhagymát és a meghámozott paradicsomot fél cm-es karikára vágjuk. A fokhagymát hajszálvékonyra felszeleteljük. A kukoricát, zöldborsót, zöldbabot kis tálkákba kimérjük. Ezalatt - ha ketten csináljuk - eltelik két doboz cigaretta, fél üveg Metaxa és 4-5 üveg sör, vagyis időben el kell kezdeni a munkát, nehogy éhen haljunk. Viszont a húsnak legalább bőven jut ideje a pácolódásra. :-)) A wokot felforrósítjuk, beleteszünk 6 evőkanál olivaolajat, és ha már az olaj is forró, beletesszük a fokhagymát és a gyömbért, és egy percig kavargatjuk, hogy az olaj felvegye az aromájukat. Ezután beletesszük a laskagombát, megsózzuk, és két percig pároljuk. Most a sárgarépa következik, szintén lesózva, három percig fogatjuk. Az újhagymát két percig aszaljuk, majd beletesszük a kukuricát, zöldborsót és zöldbabot. Két perc múlva jöhet bele a paradicsom és paprika. Egy perc múlva kiszedjük és meleg helyre tesszük a zöldséget, kitöröljük a wokot, majd újra felforrósítjuk, és 3 kanál olajra rátesszük a húst, és 4-5 percig pároljuk, míg megpuhul. Vigyázzunk, ha túlsütjük, keménnyé válik a hús! Ezután rátesszük a húsra a zöldségeket, kétszer-háromszor átkeverjük, és kész is. Köret nélkül tálaljuk, savanyúság sem kell hozzá feltétlenül. Kellemes ízű étel, de az adagolással vigyázzunk, mert a sok zöldség dacára igencsak laktató. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JL - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése időigényes. |
Igen, a sör az fontos kellék, cigivel együtt :-) Gratula, nekem bejött!
Már csak Imibácsi dohányzik. :-)